Szukasz prezentu dla czytelnika? Sprawdź nasze propozycje!
Święta to wyjątkowy czas, który kojarzy nam się głównie z rodzinnymi spotkaniami i cudownymi zapachami dochodzącymi z kuchni. Jednak do tych chwil trzeba się także odpowiednio przygotować. Wiele z nas co roku głowi się, jaki upominek podarować bliskim, aby nie tylko zapełnił miejsce pod choinką, ale też sprawił osobie obdarowanej radość.
2019-11-25, 16:49

Jak nie książka, to co?

Niemal każdy zna kogoś, kto nie odrywa się od książki. Niestety trafienie w gust literacki jest nie lada wyzwaniem, a nawet jeśli nam się to uda, istnieje prawdopodobieństwo, że wybrana przez nas książka już dawno leży na półce naszego czytelnika. Mogłoby się wydawać, że alternatyw pozostaje niewiele, ale nic bardziej mylnego! Na pomoc przychodzą czytniki e-booków!

Dla tych, którzy jeszcze nie słyszeli o czytnikach e-booków, krótkie objaśnienie. Na pierwszy rzut oka przypominają tablety, jednak różnica pomiędzy nimi jest znacząca, szczególnie jeśli mówimy o czytaniu. Ekrany tabletów wyposażone są w ekrany LCD, te same, które na co dzień towarzyszą nam przy używaniu smartfonów. Ich cechą charakterystyczną jest działanie w oparciu o podświetlenie LED. Generuje ono niebieskie światło, które przy dłuższym użytkowaniu powoduje wiele nieprzyjemnych symptomów, takich jak ból oczu. Czytniki e-booków są swoistą odpowiedzią na ten problem. Ich ekrany wykonano w technologii E-Ink, która mówiąc potocznie, imituje kartkę papieru. Dzięki temu mimo czytania na urządzeniu elektronicznym oczy narażone są na wysiłek równy czytaniu książki tradycyjnej, co jest niemożliwe w przypadku standardowych urządzeń.

Jakie zalety ma czytnik w stosunku do książki tradycyjnej?

Jak już wiemy, czemu czytnik e-booków jest bardziej przyjazny dla oczu od tabletu, warto się przyjrzeć jego pozostałym zaletom. Pierwszą, dość oczywistą jest to, że jest on w stanie pomieścić około 3 tysięcy e-książek przy wadze równej przeciętnie około 180 gramów. Zatem doskonale sprawdzi się między innymi podczas podróży, kiedy to każdy centymetr i gram w walizce jest na wagę złota.

Czytnik jest także rozwiązaniem na słabą dostępność publikacji w rodzimym języku podczas zagranicznego wyjazdu. Wystarczy dostęp do Internetu, aby już po kilku minutach rozpocząć lekturę dopiero co kupionej e-książki. Inną możliwością jest wykupienie abonamentu Legimi, który oferuje dostęp do tysięcy e-booków i audiobooków. Ceny zaczynają się już od 6,99 zł.

Kolejną rzeczą, którą może zaoferować czytnik e-booków, jest czytanie bez oświetlenia zewnętrznego. Większość nowych modeli wyposażona jest wbudowane podświetlenie, która pozwala na wieczorne czytanie bez potrzeby zapalania światła. Taka możliwość jest szczególnie przydatna, gdy np. nie chcemy budzić partnera.

Coraz więcej czytników umożliwia także odtwarzanie plików audio, dzięki czemu w przerwie od lektury tradycyjnej, można podłączyć słuchawki i posłuchać ulubionej piosenki lub audiobooka. Oprócz tego niektóre czytniki wyposażone są w dedykowane rysik WACOM, pozwalający na tworzenie odręcznych notatek. Obecnie na polskim rynku takie rozwiązanie oferuje firma Onyx Boox.

Czytniki e-booków posiadają również funkcje dodatkowe, takie jak notatnik czy proste gry. Jednak należy pamiętać, że urządzenia tego typu przeznaczone są głównie do czytania. Warto także zwrócić uwagę na czas działania baterii, który jest znacznie dłuższy niż w przypadku innych urządzeń elektronicznych. Czytnik e-booków bez ładowania akumulatora może służyć lekturą nawet do miesiąca!

Jaki model wybrać i gdzie kupić?

Obecnie do wyboru mamy kilkanaście modeli różnych producentów. Pierwsze kryterium, jakie powinniśmy wziąć pod uwagę, to wielkość ekranu. Istotne jest także to, czy posiada przyciski fizyczne, podświetlenie, menu w języku polskim lub rysik. Obecnie najszerszą ofertę czytników e-booków oferuje sklep internetowy czytio.pl. Znajdziemy tam czytniki z wszystkimi wspomnianymi funkcjonalnościami.

Czytio.pl
71/343-26-15